Doei!

Merette is figurant in een film. Dat zit zo: in Deventer bestaat Theater Onbeperkt tien jaar. Een theatergroep die – sinds 2009 – elk jaar een prachtige voorstelling maakt met mensen met en zonder beperking. Ooit was ik – via de wijkaanpak – betrokken bij de oprichting ervan en ik kan me de eerste voorstelling in De Fontein nog goed herinneren. We hebben er toen wel even over gedacht of het iets voor Merette zou zijn, maar drama/toneelspelen doet voor haar gevoel een groot beroep op haar spraakvermogen (dat is niet zo, maar zij ervaart dat wel) en dat vindt ze altijd (te) spannend.

Vanwege het tienjarig bestaan wordt er een film gemaakt. Het thema is een dorp dat volledig bevolkt wordt door mensen met een beperking. Als er dan een gezin komt wonen dat bestaat uit mensen die géén beperking hebben, is Leiden (Olst) in last en doen de bewoners er alles aan om het gezin uit hun dorp te laten vertrekken. Een actueel thema, in een innovatief jasje.

Zo’n project lukt natuurlijk niet met een klein clubje mensen, er moeten figuranten komen. Dát lijkt me bij uitstek de gelegenheid om Merette een keertje mee te laten kijken, dus ik geef haar op als figurant. Een aantal weken geleden heeft ze voor het eerst een dag meegedaan en inmiddels zitten er al meerder opnamedagen op. Ze vindt het gezellig, moet veel wachten, maar haar eigen netwerk in de bijzondere wereld van mensen met een verstandelijke beperking is groot, dus ze kent bijna iedereen die er is en maakt de hele dag praatjes. Is er even niemand om mee te praten, dan zit ze lekker te kleuren. Merette is – in tegenstelling tot mijn persoon – heel goed in rustig (af)wachten.

Via Iedereen Actief en de Deventer Sportploeg zijn we bij de organisatie betrokken. We zetten de Iedereen Actief-bus in, leveren hand- en spandiensten en hebben actief geworven in ons netwerk voor figuranten en vrijwilligers. Een leuke samenwerking, die heel erg goed past bij de gedachte aan een inclusieve samenleving en waar we met Iedereen Actief graag een bijdrage aan leveren.

De planning was dat René en ik een keer een dagje zouden meekijken voor foto’s en een artikel voor de verschillende websites, maar u snapt: dat is er even bij in geschoten. Voor mij blijft dat zo (dat stukkie tekst komt er nog wel hoor, ik ga nog wel een keer wat mensen bellen, maar moet nu niet aan die drukte dénken), maar zondag 17 maart is René de hele middag druk aan het fotograferen op de set. Dat dat deze zondag is, heeft een reden; er is hoog bezoek, Johnny de Mol!

Jasmijn en Björn, twee leden van de theatergroep, hebben zijn programma benaderd met de vraag of Johnny kon zorgen voor een heuse stunt in de film. Dat kon hij! Johnny is de afgelopen weken al diverse keren gesignaleerd in Deventer en Olst (waar een groot deel van de film wordt opgenomen) en deze zondag is de grote stuntdag!

Merette verheugt zich enorm op het feit dat Johnny de Mol er ook zal zijn. Ik vraag me af of ze überhaupt bij hem in de buurt kan komen, maar dat valt alleszins mee. Hij is de hele opnameperiode betrokken op de set. Merette speelt een demonstrant met een bord met de fantastische tekst: ‘Doei!’

De stunt is spectaculair (maar nog even geheim) en maakt veel indruk. Het is bitter koud die dag, maar gelukkig wel droog.

En als papa dan die dag de foto’s maakt, dan maak je natuurlijk van die gelegenheid wel even gebruik om met Johnny op de foto te gaan.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

vijf + 7 =