Enjoy Life

‘Onder de titel Enjoy Life is er elk jaar een bijzondere Verwendag voor (ex)-borstkanker patiënten. Elk jaar komen er meer dan 300 bezoekers af op de Verwendag. Patiënten en ex-patiënten en hun partners of vriendinnen worden dan in de watten gelegd met tal van activiteiten, workshops en lezingen op het gebied van mind, voeding, beweging, wellness en beauty.’

Ik krijg ook een uitnodiging. Wil ik daarheen? Mijn eerste reactie is negatief. Ik heb niet per se veel zin om met allemaal vrouwen bij elkaar te zijn die ook borstkanker hebben (gehad). Bovendien vind ik soms dat de focus wel erg op borstkanker ligt: er zijn zo veel meer mensen die ook kanker hebben, maar dan niet toevallig deze vorm. Verdienen die geen verwenmomenten? Maar ik vind het wel heel erg leuk van het Deventer Ziekenhuis dat ze de moeite nemen om zo’n dag te organiseren. Mijn jongste dochter is helder: ‘Als je niet gaat, weet je ook niet of je het leuk vindt’. Dat heet een waarheid als een koe. Dus we gaan (want ik mag iemand meenemen).

De hal van het ziekenhuis is uitbundig versierd in roze en wit en de roze loper ligt uit. Tot mijn verrassing zie ik de mensen die ik de afgelopen maanden in de witte jassen heb ontmoet, nu in feestelijke kleding, met roze lintje in een andere rol: ze staan klaar met drankjes, geven uitleg over de middag en wijzen de weg. De ruimte bij Poli 77 is omgetoverd tot een groot plein met activiteiten. Je kunt je laten opmaken, je nagels laten lakken, een massage krijgen, sapjes fietsen, op de foto gaan, lekkere dingen halen, informatie krijgen over kleding en lingerie enz. Genderneutraliteit is ver te zoeken! 😊 In de behandelkamers kun je o.a. een gezichtsmassage laten doen. Van 14.00 tot 15.00 uur zijn er – overal in het ziekenhuis – workshops te doen. Bijna doorlopend is er live muziek.
Er is één nadeel: voor zowel de workshops als een aantal behandelingen moet je je inschrijven. Dat is niet erg, ware het niet dat de ervaren Verwendagbezoeksters geen oog hebben voor de vriendelijke ontvangst of de aangekondigde opening, maar linea recta doorlopen naar de intekenlijsten. Tegen de tijd dat wij doorhebben dat je je überhaupt kunt inschrijven zitten de meeste activiteiten vol. Veel keuze voor de workshops is er dan ook niet meer, maar we gaan Handletteren. Altijd leuk.

Roos slaagt erin nog twee plekjes te veroveren bij een gezichtsmassage, maar een daarvan valt onder de tijd van de workshops. Na een kop koffie en sluiten we aan voor een make-up-sessie. Leuk om even helemaal opgetut te worden. We zijn net op tijd klaar voor de workshop die in een ruimte op de eerste verdieping. Er is even gedoe omdat er 21 deelnemers zijn, en 20 plekken, maar dat lossen we op met een extra stoel. De dame die de workshop geeft heeft gelukkig wel een extra bordje, maar geen extra tasje. Roos en ik vinden dat we best samen met één tasje toe kunnen: probleem opgelost.

Alle deelnemers mogen met speciale stiften een spreuk of citaat ‘krijten’ op een bord. Ik kies voor Winnie the Pooh: Today is my favorite day. Voor Roos vinden we iets toepasselijks over problemen en oplossingen…. Het lukt mij net om op tijd te zijn voor de gezichtsmassage. Heerlijk, alleen niet heel goed voor de make up. Die wordt er met de massageolie grondig afgepoetst en ik glim als een spiegel. En we willen nog samen op de foto… Dus weer even in de rij bij de make up dame en dan zoeken we de fotohoek op. We laten ons samen én afzonderlijk op de gevoelige plaat vastleggen. Het resultaat komt via de mail wordt ons beloofd.

Inmiddels is de modeshow in volle gang, maar daar zijn we allebei niet zo dol op. Tijd om naar huis te gaan. Bij de uitgang van het ‘plein’ krijgen we nog een knalroze goodybag en voor de liefhebbers is er een hotdog.

Conclusie: we hebben ons prima geamuseerd, maar ik hoef niet per se nog een keer. Wel heb ik grote waardering voor de medewerkers van het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis en alle andere vrijwilligers: wat ongelooflijk leuk dat ze zo’n middag organiseren. Dank daarvoor!

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

13 − drie =