Operatiedatum

Als ik in augustus in het Rijnstate ben om met de chirurg te overleggen welke operatie en op welke termijn, vindt hij het – door de uroloog geopperde – idee om niet vóór november (minimaal een half jaar na de laatste bestraling) een nieuwe operatie te laten doen, een prima optie. Niet eens zozeer vanwege de operatie zelf, maar vooral van de totaal veranderde levensstijl die daarop volgt en een behoorlijke aanslag zal zijn op mijn lijf. Als ik bij de planning kom blijkt november inmiddels vol te zitten. De dames sputteren nog even dat de arts niet had mogen beloven dat november nog een mogelijkheid was, maar ik verzeker ze dat hij dat ook niet heeft gedaan. Hij was het alleen met ons eens dat eerder niet verstandig was. Het wordt december/januari. Mag ik dan wel mijn voorkeur uitspreken voor december? Dat mag, die voorkeur wordt vermeld, maar garanties niet gegeven. Meer kan ik er niet aan doen.

Ik wil de operatie heel graag dit jaar achter de rug hebben om 2019 – dat niet bepaald een feestelijk jaar was – te kunnen afsluiten en 2020 echt een nieuw begin te kunnen maken. Is het echt belangrijk? Nee. Als het januari wordt, vier ik lekker kerst, sla oud-en-nieuw over en vier dat op 1 februari. Dan is het niet anders. Als ik het lijstje data met de (groeps)sessies voor de komende anderhalf jaar in mijn agenda zet, blijkt dat de eerste terugkomsessies na de operatie gepland zijn in december. Dat betekent in principe dat iedereen van groep 19.55 in december (en wel voor de kerst) is geopereerd! Whow! Daar word ik heel blij van.

Ook voor december heb ik nog wel voorkeur: de leukste kleinzoon van de wereld is in oktober vier geworden, wat betekent dat Sinterklaas dit jaar wel heel erg leuk en spannend gaat worden. Vorig jaar waren net zijn amandelen eruit gehaald, waardoor we niet naar de intocht en sintfeestjes konden. Ik wil er dit jaar heel graag bij zijn. Op 7 december hebben we een groot personeelsfeest. Vanwege het 5-jarig bestaan van de organisatie belooft het spectaculair te worden. Leuk om met veel collega’s nog een fijne avond te beleven. Maar ook hier denk ik: als het onverhoopt 2 december wordt: prima, dan is het zo. Maar duimen mag nietwaar?

Tijdens de eerste groepssessies en informatiebijeenkomst wordt gezegd dat de voorlopige datum bekend is op 1 november (de eerste werkdag voorafgaande aan de maand waarin de operatie plaatsvindt) en dat we dan mogen bellen. Een week voor de afgesproken datum moet er dan nog een keer gebeld worden om te vragen of het definitief doorgaat. Ik bel. En vraag voorzichtig of het klopt dat er data bekend zijn? Jawel: of ik mijn patiëntennummer bij de hand heb? Dat heb ik. Dan klinkt het verlossende woord: 9 december is de dag! Dat betekent dat ik mijn 62e verjaardag (op de 10e) vier in het Rijnstateziekenhuis. Het lijkt me een mooi begin van mijn volgende levensjaar (en alle jaren die daarop volgen).
Maar Sint en het Lustrumfeest zijn van mij. Ik ben een bofkont!

One thought on “Operatiedatum

  1. Xandra

    november 4, 2019 at 4:51pm

    Fijn joh! Precies zoals jij het wenste.
    Heerlijk eerst feestjes vieren.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

vier × 4 =