Even een ander onderwerp…

Zoals de meesten van jullie weten hebben wij een ‘eigen’ stichting in Oeganda. Bulungi ondersteunt kinderen met een beperking; op dit moment wonen er zes kinderen en een jongvolwassen vrouw in Merette’s House in Kampala. Roosmarijn en ik zitten, samen met Daisy, Emel en Gerda in het bestuur. Renate kan – als ambtenaar van de gemeente Deventer –geen deel uitmaken van het bestuur, maar is natuurlijk wel betrokken bij Bulungi; zij is er uiteindelijk bijna negen haar geleden mee begonnen!
Het is een geweldig gevoel om iets te kunnen doen voor kinderen die het zoveel minder hebben dan de kinderen met een beperking hier. Ik ben heus kritisch op de zorg in Nederland voor mensen met een (verstandelijke) beperking, en erger me af en toe verschrikkelijk aan de rare besluiten die er in Den Haag soms worden genomen (door mensen die niet te veel gehinderd worden door enige kennis van zaken), maar over het geheel genomen hebben wij de zorg in Nederland heel erg goed voor elkaar. Daar zouden we ons soms best een beetje meer bewust van mogen zijn.

Maar goed: Bulungi. Voor onze kinderen is zo’n € 1800 per jaar, per kind, nodig om de huur te kunnen betalen, de energiekosten, de juiste voeding, medische kosten, kleding en personeelskosten voor het team dat voor de kinderen zorgt. Dat is veel geld, en het is vaak best lastig om het elk jaar rond te krijgen.
‘Mensen geven niet meer structureel, ze willen niet langdurig aan iets vast zitten’, leer ik tijdens workshops. ‘Korte projecten, een wasmachine, een toiletgebouw, nieuwe huisraad, dat soort dingen, dat werkt!’ Dat klopt: voor een afgerond doel is het veel makkelijker om geld bij elkaar te krijgen dan voor de maandelijkse kosten. En oh ja, een bijdrage leveren aan zelfredzaamheid, dat scoort ook heel goed! Zorgen dat een (gezond) kind een goede opleiding krijgt en daarna voor zichzelf kan zorgen. Een prachtig streven, maar Fahad, Mariam. Maria, Emma, Pretty, Josephine en Emily worden nooit zelfredzaam en al helemaal niet zelfstandig. Ze zijn en blijven hun leven lang afhankelijk van de zorg van anderen. Ik heb wel eens verzucht: het zorgen voor kinderen met zoveel beperkingen is simpelweg niet sexy; je boekt geen spectaculaire resultaten en er zijn geen succesverhalen te vertellen. Hoewel ik persoonlijk het feit dat ze een warm, veilig en liefdevol thuis hebben dankzij Bulungi beslist een succesverhaal vind!
Het voordeel van een kleine stichting is dat mensen in je omgeving je vertrouwen en weten dat er geen geld aan de beruchte strijkstok blijft hangen. Nadeel is dat je bijna altijd in je eigen netwerk fondsen werft en dat het lastig is om daarbuiten mensen te mobiliseren.
Daarom gaan we op zoek naar ambassadeurs. Mensen of organisaties die een maand lang ambassadeur van Bulungi willen zijn. In die maand gaat een ambassadeur – in zijn of haar eigen netwerk – op zoek naar fondsen voor Bulungi, op een manier die bij hem of haar past. Een sponsorloop organiseren, een sponsordiner verzorgen, geld voor Bulungi vragen op een verjaardag in plaats van cadeaus, of simpelweg een berichtje sturen naar alle familieleden, collega’s en vrienden en vragen of ze mee willen doen. Natuurlijk denkt Bulungi mee over de aanpak en hoe de ambassadeur optimaal gebruik kan maken van het eigen netwerk. Bedrijven en verenigingen worden ook van harte uitgenodigd om zich te melden als ambassadeur; Bulungi zet uw organisatie graag een maand in het zonnetje!

Maar nu doe ik een oproepje voor onze eerste ambassadeur. Want dat kan er natuurlijk maar eentje zijn: Merette! Ze heeft hoog ingezet: zij wil € 1800 inzamelen voor Fahad, haar grote vriend in Oeganda. Fahad heeft ernstige, meervoudige beperkingen, maar geniet op zijn manier van het leven. Dankzij Bulungi heeft hij sinds 2011 een fijn thuis. Wat zou het fijn zijn als het Merette in deze decembermaand – die toch draait om liefde, geluk en vrede op aarde – lukt om het gevraagde bedrag bij elkaar te krijgen!

Helpen jullie mee? Doneren is heel eenvoudig via Merettes persoonlijk actiepagina op crowdsourcing-platfrom PIF World.
Wil je ambassadeur worden? Neem dan even contact met me op!

One thought on “Even een ander onderwerp…

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

vier × een =