Soep

Omdat ik maar één nier heb, die ook al een niersteentje bevat, krijg ik een gastric sleeve. De gastric bypass wordt in Nederland vaker toegepast, maar de gastric sleeve is een prima alternatief en heeft als voordeel dat het minder invloed heeft op je calciumopname. Die calciumopname is van invloed op het ontstaan van niersteentjes. Die heb ik al, dus…
Een sleeve betekent wel dat de inwendige wond flink groter is dan bij een bypass. Dat betekent dat het herstel wat langer kan duren én dat ik twee weken vloeibaar moet eten (bij een bypass is dat vijf dagen). Dat vergt wat voorbereiding. Allereerst moet ik ervoor zorgen zoveel mogelijk eiwitten binnen te krijgen, en dat is met vloeibaar eten toch wel een kleine uitdaging. Kwark en yoghurt zijn prima eiwitbronnen, maar als ik dat zes keer per dag eet, komt het denk ik letterlijk mijn neus uit.

Vast eten in de blender gooien en vloeibaar maken, lijkt me niet aantrekkelijk. Ik heb een klein trauma over gehouden aan mijn vloeibare kerstdiner in het ziekenhuis, nadat mijn nier was weggehaald (inmiddels meer dan 25 jaar geleden); het zag er niet uit, en het smaakte al helemaal nergens naar. Dat laat ik dus maar aan me voorbij gaan.
Dus wordt het soep. En omdat het handig is als er een voorraadje klaar staat (kans is behoorlijk groot dat ik na de operatie niet meteen zin heb om te koken) begin ik met het kopen van een grote hoeveelheid mini diepvriesbakjes. Die zijn binnen.

Ik kook een grote pan groentesoep (volgens het recept van mijn omaatje). Verse bouillon van soepvlees en schenkel, veel soepballen en heel veel groente. De vermicelli laat ik weg (weinig voedingsstoffen en het schijnt zich niet makkelijk te laten pureren) en ook met kruiden ben ik voorzichtig. Het ruikt lekker en het ziet er heerlijk uit. Dan gaat de staafmixer er in. Ik moet zeggen: groentesoep gaat er niet op vooruit als het gepureerd is, het ziet er meteen een stuk minder smakelijk uit. Het smaakt gelukkig nog wel.

Ik krijg via de groepsapp (‘Ons nieuwe leven’) een paar recepten van lekkere, voedzame soepjes. Ik maak nog een pan broccolisoep met kip en room. Renate brengt me twee grote bakken soep: gazpacho en een pastinaaksoep. Voor de eiwitten zijn er kikkererwten aan toegevoegd. Daarmee heb ik 30 bakjes gevuld en ingevroren. Dat moet genoeg zijn voor twee weken lunch en diner….

One thought on “Soep

 1. Ireen Slootmaaker

  december 7, 2019 at 8:40am

  Heel goed om je zo voor te bereiden.
  Want nee, na de operatie is er weinig behoefte aan koken 😉.
  Met de sleeve moet je indd langer vloeibaar, maar ik zie/zag wel dat je minder pijn en narigheid zult hebben. Ze gaan immers minder “tekeer” in de buik, en laten de darmen met rust.
  Succes met de laatste aftelweek.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

3 × 1 =